недеља, 31. јануар 2010.

Haiti II


Grupa od deset Amerikanaca, volontera privatne humanitarne organizacije za brigu o deci, uhvaćena je prethodne noći pri pokušaju da ilegalno izvede grupu (njih 33) haićanske dece iz zemlje.
Svi uhapšeni su članovi američke NGO New life Children's Refuge/Dečje utočište Novi život, sa sedištem u Ajdahu. Uhapšeni su kada su iliegalno prelazili granicu sa Dominikanskom Republikom. Deca su starosti od 2 meseca do 12 godina.
U međuvremenu, mnoge države pozivaju da se prestane sa ubrzanim usvajanjem haićanske dece,dok god postoji nada da su im srodnici preživeli.
Ovo me ne raduje, ni najmanje, dok god je cena jednog roba - deteta na pijaci u Dajabonu 50-tak evra. Bilo bi previše očekivati da trgovina decom potpuno nestane, ali pre nego što su humanitarci počeli da pomažu, cena deteta je bila duplo viša. A čega mnoga ima, pada mu cena.
Ovo hapšenje je samo da se svetskoj javnosti zamažu oči. Čujem da su u Port au Prince padale opklade, ne da li će uhapšene pustiti ili ne, već da li će ih pustiti da sa sobom povedu i nesrećnu decu ili će otići praznih ruku.

Нема коментара: